דלג לתוכןדלג לפוטר

מהם מזונות אישה?

התייעצו עם צוות עורכי דין ותיקים ומנוסים בתחום!

לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם

    רובנו מכירים את המונח "מזונות" בהקשר של מזונות ילדים, המשולמים ע"י האב לטובת כלכלתם. עם זאת, לא רק הילדים זכאים למזונות, אלא גם האישה. מתי אישה זכאית למזונות? מתי אפשר לשלול ממנה מזונות? כיצד היא יכולה לתבוע את זכאותה למזונות? על שאלות אלו נשיב במאמר שלהלן.

    מכוח איזה דין זכאית האישה למזונות?

    בישראל, נישואין וגירושין נערכים על פי הדין הדתי-אישי שחל על בני הזוג. (לקריאה בנושא, מומלץ לעיין במאמרנו, בקישור הבא: תביעת גירושין) בהתאם להלכה היהודית, מוטלות על הבעל מספר חובות כלפי האישה. אחת החובות, היא לדאוג לצרכיה ולפרנסתה של האישה. לכאורה, מקורן של החובות המוזכרות הוא מדין עתיק, שכן כיום נשים מכהנות במגוון תפקידים ומנהלות קריירות. אך אותו דין עתיק רלוונטי גם היום, שכן הדין לגבי גירושין בישראל, עדיין נגזר מהדין הדתי, בכל הנוגע ליהודים.

    הדין ההלכתי-עברי גורס, כי גם כאשר הבעל והאישה נפרדים, עדיין מוטלת על הבעל חובה לדאוג לצרכיה של האישה, בהתאם לרמת החיים שאליה הורגלה. הכלל ההלכתי קובע, כי האישה "עולה עמו ואינה יורדת". על כן, על הבעל לדאוג לצרכיה של האישה. צרכים אלו אינם מסתכמים רק ב"מזון", אלא גם בהוצאות דיור, רפואה, כלכלה ועוד.

    באיזה שלב מסתיימת זכאותה של האישה למזונות?

    האישה זכאית למזונותיה עד לסיום הנישואין, דהיינו: עד למתן הגט ע"י הגבר. כל עוד בני הזוג לא התגרשו ואפילו אם הם חיים בנפרד תקופה ארוכה, האישה תהיה זכאית למזונותיה – למעט מקרים חריגים, שיוצגו בהמשך המאמר.

    מצד שני, במידה והגבר והאישה הסכימו אחרת (לדוגמא, במסגרת הסכם גירושין או הסכם ממון שנחתם לפני הנישואין), אזי עשויה האישה ליהנות ממזונות למשך תקופה ארוכה יותר.

    מתי ניתן לשלול מאישה מזונות?

    לכל כלל יש גם חריג, כך גם בכל הנוגע למזונות אישה. אומנם האישה זכאית למזונות מכוח הדין הדתי-עברי, אך הדין קובע מספר חריגים, אשר בהתקיימותם יכולה האישה לאבד את זכאותה. להלן, חלק מהמקרים:

    כאשר האישה מוותרת על מזונות: זהו המקרה הפשוט. אישה יכולה לוותר על מזונותיה, בין אם במסגרת הסכם עם הבעל ובין אם במסגרת התחייבות כתובה, או הסכם ממון אשר נחתם לפני הנישואין.

    כאשר האישה בגדה בבעלה: בגידה, על פי הדין הדתי-עברי, היא מעשה חמור מאוד. אישה שבגדה בבעלה, מכונה בהלכה היהודית בתור "אישה שזנתה". אישה שזנתה גם לא תהיה זכאית לכתובתה ובנוסף, ילדיה אשר ייוולדו מגבר אחר, יוכרו בתור "ממזרים" (כלומר, אנשים שאסורים ב"קהל השם" וכן אנשים שיהיו פסולי חיתון). בהתאמה, אישה שזנתה לא תהיה זכאית למזונותיה.

    כאשר האישה מסרבת לשלום בית: במקרים שבהם מוכח שהאישה מסרבת בכל תוקף לקיים שלום בית, אזי ייתכן והאישה לא תהיה זכאית לקבל את מזונותיה. עם זאת, האמור אינו כל כך פשוט. יש להוכיח כי התנהגות האישה היא בבחינת חוסר תום-לב. מנגד, במידה והאישה מוכיחה כי חוסר הרצון לקיים שלום בית, נובע מחוסר התאמה או חוסר יכולת להמשיך ולחיות בזוגיות עם בעלה, אזי ההכרעה עשויה להיות לטובתה.

    מזונות אישה

    אישה שאשמה בפקיעת הנישואין: כאשר מוכח שהגירושין נבעו מהתנהגות לא ראויה של האישה (כמו יחס מזלזל ולא ראוי כלפי בן הזוג), אזי האישה יכולה לאבד את זכאותה למזונות. נדגיש, כי לא מדובר במקרים שבהם קיימת אי התאמה במסגרת הזוגיות, אלא במקרים שבהם התנהגות לא ראויה של האישה, היא זו שהביאה לפירוק הנישואין. לדוגמא, אם למשל בשל ריב סתמי ושולי האישה בוחרת להתגרש, הרי שזו יכולה להוות התנהגות לא ראויה, שלכאורה עשויה להביא לשלילת זכאותה למזונות. חשוב לציין, כי כל מקרה נבחן לגופו, לפי נסיבותיו.

    היכן ניתן לתבוע מזונות אישה?

    בענייני מזונות, ישנה סמכות מקבילה לשתי ערכאות שיפוט: לבית הדין הרבני ולבית המשפט לענייני משפחה. אך כל מקרה נבחן לגופו. לעיתים, עדיף להגיש את התביעה לבית המשפט לענייני משפחה ולעיתים עדיף לפנות לבית הדין הרבני. כדי להכריע בנושא, יש להיוועץ בעורך דין העוסק בתחום דיני המשפחה.

    לסיכום:

    על פי הדין הדתי-עברי, האישה זכאית למזונותיה, אשר יאפשרו לה לחיות ברמת החיים שאליה הורגלה בתקופת הנישואין. לאישה יש זכות לוותר על מזונותיה. ישנם מקרים, שבהם התנהגותה עשויה להביא לשלילת זכאותה. עצתנו היא, לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין הבקיא בתחום הגירושין ובדיני משפחה, בכל הנוגע לדמי מזונות.

    כדי לקרוא אודות משרדנו, וניסיוננו, יש לעיין בקישור הבא: אודות המשרד

    התייעצו עם צוות עורכי דין ותיקים ומנוסים בתחום!

    לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו פרטים
    ונחזור אליכם בהקדם

      תחומי עיסוק נוספים:

      ניתן להגיע לפגישת ייעוץ שבה נבחן את המצב הקיים,
      תקבל/י תשובות והסברים לכל השאלות שלך ופתרון או המלצה מה כדאי לעשות.

      לייעוץ ראשוני התקשר/י  עכשיו: 077-3487178

      או מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

        צור קשר דילוג לתוכן