דלג לתוכןדלג לפוטר

מהי התרת נישואין?

התייעצו עם צוות עורכי דין ותיקים ומנוסים בתחום!

לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם

    מהי התרת נישואין?

    בעתות משבר, מוצאים עצמם זוגות רבים, עם רצון לפרק את מערכת היחסים ביניהם. בלא התחשבות בפן הרגשי הסבוך, מדובר בעיסוק משפטי נרחב, במיוחד כאשר מדובר בזוג נשוי על פי דין דתי. כאן, נתקלים זוגות רבים בפערים בין שתי מערכות משפט שונות, בתי הדין הדתיים אל מול בתי המשפט לענייני משפחה. המורכבות המשפטית נראית בעיקר בעת הליך גירושין בין בני זוג, בעיקר בשל הלכה יהודית מנחה בדין האישי, החלה על יהודים בלבד, המסמיכה את בית הדין הרבני בלבד לעסוק בענייני נישואין וגירושין בין בני זוג יהודים. כמו כן, רבים, אשר מסיבות כאלה ואחרות לא נישאים בדין בדתי, בוחרים דרכים עקיפות לנישואין, כמו נישואים אזרחים. אך מה הדין כאשר רוצים השניים להיפרד?

    במאמר הבא נסקור את הליך התרת נישואין. תחילה נבין מהם נישואים אזרחיים וכן נעמוד על ההבדל בין נישואים אלו לנישואים דתיים. בהמשך, נסקור את הליך התרת נישואין הנתון לסמכותו של בית המשפט לענייני משפחה.

    כל זאת נעשה ונכתוב עבורכם/ן, קוראים וקוראות. נבקש להעיר כי מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין מומחה בתחום דיני המשפחה.

    נישואין דתיים או אזרחיים?

    נישואי דת מוכרים רק במדינת ישראל, בשל העובדה כי הדין הנו דין דתי. מכאן, שההלכה חלה על יהודים בלבד, וכך הליך הנישואין של בני זוג יהודים צריך להתקיים תחת דין דתי. הכוונה בדין דתי, היא לפי ההלכה היהודית ו'כדת משה וישראל', תוך מילוי כלל החובות של בני הזוג על פי הדת. להבדיל מהליך נישואין אזרחי, לפיו בני הזוג ימסדו את הקשר שלהם באמצעות חתונה אזרחית, בה לא יקיימו את כלל ההלכות הדתיות, כמו כתובה, טבעת ששווה פרוטה וכדומה. וגם אם כן, מבחינת בתי הדין אין כל רלוונטיות לכך.

    הליך נישואין אזרחי טרם מוכר במדינתנו, לפיכך בני זוג שיתעניינו בהליך זה, יצטרכו לפנות אל מדינה אחרת שבה הנישואין האזרחיים מותרים, ולהתחתן שם.

    החוק הרלוונטי עבור התרת נישואין:

    בכל הנוגע ליחסי אישות, ישנה תחולה של הדין האישי הדתי. היות והדין המנחה מושתת על הלכה יהודית, אזי הסמכות לעסוק בהליך נישואין וגירושין של בני זוג נתונה לבית הדין הרבני. אלא שבעיות רבות מתעוררות בעקבות הלכה דתית, בעיקר אצל זוגות מעורבים שמעוניינים למסד את קשרם. ואז, רלוונטי הליך התרת נישואין, הקבוע בחוק שיפוט בענייני התרת נישואין (מקרים מיוחדים וסמכות בינלאומית) התשכ"ט–1959 (להלן: "חוק התרת נישואין").

    מהי התרת נישואין?

    התרת נישואין מתייחסת לבני זוג מעורבים בדתם, חסרי דת או כאשר קיים חשש כי אחד מבני הזוג אינו יהודי באופן וודאי ("ספק יהודי"). במקרים הללו, בטלה סמכותו של בית הדין הרבני בדבר נישואין וגירושין, לפי חוק שיפוט בתי הדין הרבניים, המגדיר נישואין וגירושין של יהודים בלבד.

    כלומר, הליך התרת נישואין, יהיה נכון ורלוונטי רק לבני זוג מעורבים מבחינה דתית, כגון – גבר יהודי הנשוי לאישה נוצרייה, ומטבע הדברים השניים התחתנו בחתונה אזרחית. בעת החלטת זוג לפרק את התא המשפחתי שאותו בנו יחד, וכאשר מדובר בזוג שהתחתן שלא על פי הדת, אזי יהיה עליו לפנות אל בית המשפט לענייני משפחה בבקשה, להתרת הנישואין.

    כאמור, הליך התרת הנישואין יעשה בפנייה של הזוג, או אחד מבני הזוג, לבית המשפט לענייני משפחה, וזאת לפי סעיף 1 לחוק התרת נישואין. בבית המשפט לענייני משפחה, תוגש בקשה להתרת נישואין, אשר מכילה את הפרטים הבאים: פרטיהם האישיים של בני הזוג, מקום מגוריהם, הדת שאליה משתייך כל אחד מבני הזוג (במידה ויש ספק בדבר הערכאה הדנה – אם מדובר בזוג יהודים, אזי הערכאה הרלוונטית הינה בית הדין הרבני), תאריך הנישואין של השניים והמקום שבו נישאו. כמו כן, עליהם לציין את הסיבה שבגינה הם מבקשים לקיים את ההתרה.

    מהי התרת נישואין?

    התרת נישואין – סוף דבר:

    כשם שהליך הגירושין הינו סבוך ומסורבל, כך גם התרת הנישואין, אם כי יש לו הגבלים נוספים משלו. אי לכך, יש צורך בהיכרות משפטית של התחום האמור, זכויותיהם וחובותיהם של זוגות מעורבים ואפשרותם לסיים את נישואיהם, אם ירצו בכך. במקרים הללו, מומלץ ואף רצוי להיוועץ בעורך דין לענייני משפחה, אשר יוכל לסייע בביצוע ההליך ובייצוג בערכאות המתוארות.

    התייעצו עם צוות עורכי דין ותיקים ומנוסים בתחום!

    לשיחת ייעוץ ראשונית השאירו פרטים
    ונחזור אליכם בהקדם

      תחומי עיסוק נוספים:

      ניתן להגיע לפגישת ייעוץ שבה נבחן את המצב הקיים,
      תקבל/י תשובות והסברים לכל השאלות שלך ופתרון או המלצה מה כדאי לעשות.

      לייעוץ ראשוני התקשר/י  עכשיו: 077-3487178

      או מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

        צור קשר דילוג לתוכן